Doen we zuinig? Of: zijn we ‘zuinig op...’? "Wat voor gemeente willen we zijn in 2020? Welke burgers wonen hier, hoe wonen ze? Zijn er voldoende goede woningen, zijn er voldoende banen, kwalitatief goede scholen, en hoe is het voorzieningenniveau?"
Voorzitter,
Bezuinigen, het is niet de eerste keer dat dit woord valt en ook niet de laatste.
6.2 miljoen en naar herziening 8.5 miljoen is niet zomaar iets.
Bezuinigingen die grotendeels het gevolg zijn van de economische crises en het regeringsbeleid.
En op gemeentelijk niveau mag dit opgelost worden.
U bent erin geslaagd om 8.5 miljoen te vinden. De echte invulling is vanaf de periode 2011 en 2012 besproken met de betrokkenen en u neemt daarbij de mening van het maatschappelijke middenveld uiteraard mee.
Vraag: Kunt u ons vertellen op welke wijze u de betrokkenen ( instellingen, verenigingen en MKB ) betrekt bij de uitvoering van de voorgenomen bezuinigingen?
In bezuinigen zit het woord zuinig. Onze fractie heeft dit eens uitgezocht en komt tot de volgende betekenis:
Zuinig betekent onder meer' niet graag geld uitgeven, sober leven'.
Zuinig zijn op, betekent 'voorzichtig zijn met iets wat waardevol en kwetsbaar is'.
Zuinig is ook 'niet meer gebruiken dan nodig is, zoals bij duurzaam beleid.
Wat onze fractie betreft gaat het niet alleen om de 1e definitie: niet graag geld uitgeven. U begrijpt, onze fractie zit ook op het tweede deel. Dit zijn de kernwaarden van GroenLinks, daar waar wij voor staan: waardevol, opkomen voor de mensen die kwetsbaar zijn en duurzaam beleid.
We zullen dus bij de verdere invulling van de bezuinigingen - de echte veranderingen - hier het beleid telkens op toetsen. Ook in de komende periode wanneer de voorgenomen bezuinigingen voor 2013 verder een definitieve vorm gaat krijgen.
Voor GroenLinks is belangrijk:
Welke gemeente willen we in 2020 zijn. De burgers hebben het recht op om te weten welke keuzes er gemaakt gaan worden.
Welke burgers wonen hier, hoe wonen ze . Zijn er voldoende goede woningen in onze gemeente, zijn er voldoende banen, kwalitatief goede scholen, en hoe staat het met ons voorzieningenniveau?
Het Actieplan Wonen geeft hiervoor het kader.
Het is te prijzen dat de burger zich roert en mee wil denken over de concrete invulling van de bezuinigingen.
Dan de zwakkeren in onze gemeente.
In het coalitieakkoord staat:
"Uitgangspunt is dat de zwakkeren in de samenleving zoveel mogelijk worden ontzien bij de ombuigingen" einde citaat. Voor het jaar 2012 gebeurt dit.
In de bezuinigingsvoorstellen is het participatiebudget tot 18 jaar, en van 18 jaar tot 65 jaar onder gebracht in de bijzondere bijstand.
Twee vragen die GroenLinks hier over wil stellen zijn:
Vraag: Worden de regels van het participatiefonds toegevoegd als bijlage in de bijzondere bijstand? Omdat de regels van de bijzondere bijstand anders zijn dan die van het participatiefonds.
Vraag: Verwacht het college nog wijzigingen hierop in het komende jaar?
Dan de takendiscussie. De raad heeft het college opdracht gegeven om te kijken waar binnen onze eigen bedrijfsvoering bezuinigd kan worden. Een groot deel van de 2.5 miljoen bezuinigingen betreffen dan ook een vermindering van de personeelslasten. Dit zou kunnen betekenen dat de huidige formatie met 30 fte’s kan worden verminderd.
Vraag: Kan het college aangeven hoe u deze vermindering van 30 fts’s wil realiseren?
Vraag: Kan de markt het beter en goedkoper dan de overheid? En wat betekent dit voor het functioneren van het huidige personeel? Wij willen hier graag met u over doorpraten de komende periode.
DAN NAAR DE INHOUD VAN DE BEZUINIGINEN
Wij vinden dat er een redelijk afgewogen voorstel ligt. Het is geven en nemen, en wij willen ook niet voor onze verantwoordelijkheid weglopen. U bezuinigt niet alleen, u investeert ook. Maatschappelijke investeringen in het kader van het actieplan wonen, in de kwaliteit van de dienstverlening; in veiligheid en u investeert ook op milieugebied.
Als we kijken naar de verschillende programma's in de kadernota 2013 dan hebben we nog wel de volgende vragen en opmerkingen:
U stelt voor een ton te bezuinigen per jaar op het fietspadenplan. Tegelijkertijd schrijft u in uw strategisch collegeplan dat u het gebruik van de fiets blijft stimuleren, dat u goede en snelle fietsverbindingen wilt en dat u het fietsprogramma met daarin de rode lopers blijft uitvoeren.
Vraag: Kan het college aangeven hoe deze bezuiniging zich verhoudt met het fietsprogramma dat u als college wilt stimuleren?
Minder speelplaatsen, maar wel op de juiste plek en van goede kwaliteit en veiligheid. En dan toch € 100.000 bezuinigen. Knap stukje werk college; wij zien het beleidsplan waarmee u dit gaat realiseren tegemoet.
U bezuinigt niet op ONDERWIJS EN JEUGD onze toekomst, volgens sommige onze AOW. 90% gaat goed, maar de resterende 10% vraagt extra aandacht.
Vraag: Hoe denkt het college dit te realiseren.
Vraag: Zijn er resultaten bekend?
Een kindvriendelijke stad is ook een mensvriendelijke stad. Het schrappen en versoberen van de natuurbeleving, schrappen van verkeerslessen en versoberen van het schoolzwemmen staat daarmee op gespannen voet.
GroenLinks doet het volgende voorstel. Is het een idee om het eventuele geld dat eerst voor de Booneschanskerbrug bestemd was te gebruiken voor boven genoemde zaken?.
Wij horen graag hoe het college over dit voorstel denkt.
U bezuinigt op subsidies STICHTINGEN EN INSTELLINGEN. Vaak geeft U gedetailleerd aan hoe dat zou moeten.
Vraag: Waarom doet het college dit?
Vraag: Waarom geeft u de instelling geen taakstelling en laat ze het zelf invullen. Daar kunt u toch geen problemen mee hebben?
Voorbeeld is de bibliotheek: 3 dagdelen sluiten of extra verhoging van de contributies levert niets op, de mensen zullen eerder weg blijven, gevolg is dat er geen boeken meer uitgeleend worden.
Vraag: GroenLinks komt met een amendement waarin zij voorstelt de 50.000 euro die er bezuinigd zou moeten worden op de bibliotheek te financieren uit het niet doorgaan van de te repareren Wilhelminabrug te Beerta.
SCHOOLZWEMMEN
GroenLinks zou het jammer vinden wanneer het college op schoolzwemmen denkt te moeten bezuinigen of dat het schoolzwemmen helemaal afgeschaft wordt. In een waterrijk land als Nederland is zwemmen bijna een eerste levensbehoefte.
POLDERS:
In elke uitgave geeft u er hoog van op. Toch dienen wij te waken dat intensieve veehouderijen de overhand krijgt en dat dit voor de volkgezondheid in de toekomst geen gevaar op levert. Net zo goed dat windenergie geen wildgroei mag opleveren, onze polders dienen van die kwaliteit te zijn dat het goed boeren is en dat aan windenergie en zonne-energie wordt voldaan. GroenLinks zou het waarderen als het college dit wat meer zou laten blijken. GroenLinks draagt duurzame vormen van energie een warm hart toe en de Blauwe Stad is een mooie plaats voor deze, geen overlast veroorzakende vorm van energieproductie. De zonnepanelen kunnen gemakkelijk geplaatst worden op plaatsen waar eerst woningen gebouwd zouden worden.
Voorzitter:
Burgerparticipatie geeft verplichtingen zowel voor het college als de burger.
Vraag: Welke resultaten boekt u hiermee?
SCHULDHULPVERLENING:
Het college schrijft dat het sterk ingezet heeft op beleid betreffende schuldhulpverleners en budgetbeheer.
Het levenslang begeleiden van gezinnen, daar moet het college vanaf. Terecht, mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.
Vraag: Hoe denkt het college de mensen te helpen die het echt nodig hebben en dat deze mensen ook in de toekomst geholpen blijven worden.
De dubbele vergrijzing komt eraan. Het aantal gepensioneerden verdubbelt, de mensen worden steeds ouder, extra gelden zullen beschikbaar moeten komen om mensen uit hun isolement te halen .
Vraag: Heeft het college in kaart of is het in kaart te brengen om hoeveel mensen het gaat in de toekomst? Wordt hier al rekening mee gehouden?
De gemeente gaat volledig digitaal, u en wij kunnen dat wel.
Vraag: Hoe zit het met de laaggeletterden in onze gemeente? Moeten zij ook digitaal? GroenLinks vindt dat wij oog moeten blijven houden voor deze groep mensen.
Voorzitter, GroenLinks wil bij de invulling van de bezuinigingen de maatschappelijke effecten zichtbaar hebben. GroenLinks wil periodiek op de hoogte gehouden worden van de gemaakte vorderingen.
Vraag: Kan het college aan deze vraag voldoen?
Voorzitter, de maatschappelijke organisaties waarschuwen voor de gevolgen van de bezuinigingen. Actieplan wonen en een rechtvaardig en billijk armoedebeleid zien zij in gevaar komen.
Vraag: College, is dit verwijt gerechtvaardigd?
Resumerend:
GroenLinks is tevreden over de zaken die behouden zijn.
Behouden voor de burgers van onze gemeente .
Het brede scala van voorzieningen wordt misschien iets minder goed, maar wij staan voor lastige keuzes. Maar..., wie op een goede manier snoeit doet ook nieuw leven groeien en bloeien. Wij doen daarbij ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van onze bewoners. Als iedereen zijn steentje bijdraagt dan houden we een mooie, leefbare gemeente.
Ten slotte
Dank aan alle ambtelijke medewerkers die de mega klus van het beantwoorden van de vragen weer hebben verricht. Het was veel werk, maar dan weet je ook wat.
De GroenLinks fractie wenst u veel succes bij deze megaklus.
En u weet het: wij zijn van 'zuinig zijn op'. Waardevol, kwetsbaar en duurzaam.
GroenLinks
K.Kotz/ D.Hofstee