Op dinsdag 24 april was het zover: Als laatste provincie was Groningen - na hard werken door 23 gemeentes – waaronder ook Oldambt – klaar met het fietsknooppuntennetwerk. Ook de Provincie, het Landelijk Fietsplatform en vrijwilligers hebben hun aandeel geleverd. Met 540 knooppunten, ruim 8000 bordjes over 2078 km, kunnen we trots zijn hiervan gebruik te kunnen gaan maken.
Met dit systeem is het mogelijk eenvoudig fietsroutes samen te stellen, hetzij digitaal hetzij via een fietsroutekaart waar alle knooppunten op staan. Kort of lang, je bepaalt zelf waar je langs gaat en ter plekke bij ieder knooppunt kun je weer verder varieren.
Nadat vanuit de Provincie , ENFB (Landelijke Fietsersbond) en namens onze gemeente mw. Van Den Aker, in woord en beeld het systeem was gepresenteerd, konden de aanwezigen de daad bij het woord voegen en “op de pedalen”’ stappen.
Dit alles gebeurde vanuit een prachtige historische plek in Midwolda namelijk de eeuwenoude boerderij van Hermanus Dijkstra. Aldaar begonnen we vanaf knooppunt 57 aan een route van ruim een half uur.
Een grote vrachtauto had gezorgd voor enkele honderden fietsen. Genoeg voor een grote groep deelnemers. Die er ook waren.
Het weer zat mee, eerder op de dag viel er nogal wat regen, maar op deze lentenamiddag waren de weergoden ons goed gezind
Vanaf de boerderij werden we geleid langs de rand van het landgoed de Ennemaborgh, vervolgens linksaf tot het water, waar het fietspad rond het Oldambtmeer ons trakteerde op prachtige vergezichten over water en voorzien van de bekende oer-hollandse wolkenluchten. Wind mee, het ging als vanzelf.
Via Midwolda reden we terug, echter de laatste kilometers – verrast - bijgestaan door een – ingehuurde – brassband op oude "opoe-fietsen" – geheel aangepast aan hun
muziekinstrumenten. In klederdracht en op klompen begeleidden zij ons met blaasmuziek en hoorngeschal terug naar het startpunt bij Hermanus Dijksra.
De instrumenten waren ingenieus gemonteerd op de fietsen, aangepaste sturen en trappers. Aldaar gaven ze nog een uitgebreide toegift van rondjes om de boerderij, kort keren door de bocht ook geen probleem en dat alles vergezeld van de klanken van een uitgebreid repertoire.
Terugkijkend realiseer je je dan hoezeer de tijden zijn veranderd. Reed je vroeger op je eigen gevoel in de naaste omgeving of – als het wat verder ging – op de aanwezige ANWB wegwijzers en/of ANWB paddestoelen, thans wil men veel meer en verder. Puzzelen met kaarten, uitgezette routes, LAF-routes (Lange Afstand Routes) en nu dus als extra mogelijkheid het knooppuntensysteem.
Aan dit alles heeft natuurlijk een prijskaartje gehangen, maar dan blijkt hoezeer
De Europese Unie van belang kan zijn, die in dit geval een flinke bijdrage heeft geleverd.
Vanuit GroenLinks heb ik deze tocht meebeleefd en genoten. En er weer eens bij stilgestaan hoe rijk we zijn met onze Borgen, onze lintdorpen, polders, weidse akkers, prachtige hereboerderijen, grenzend aan de Dollard, maar ook in andere richtingen langs de Westerwoldse Aa is er rust, ruimte en schoonheid. Met de toevoeging van het Blauwe Stad gebied valt er steeds meer en gevarieerder te genieten van wat verdiend te worden bestempeld als ‘GRENZELOOS GOUD’.
LATEN WE ONS DIT BEWUST ZIJN EN BLIJVEN VOOR NU EN DE GENERATIES NA ONS.
Namens GROENLINKS,
MARIJKE VALETON-SONTROP
Raadscommissielid Bestuur, Middelen en Ruimte
Meer infomatie op de website: www.fietsen.groningen.nl