Vruchtbare gesprekken tijdens informatieavond duurzame energie

GroenLinks Oldambt kijkt terug op een geslaagde eerste informatieavond over duurzame energie, een initiatief van GroenLinks, PvdA, CU en D66. Volgens voorzitter Ate Flapper was het een goede en inspirerende bijeenkomst waarin ook zorgen werden geuit. “Er is nog veel te doen,” concludeert hij.

Tijdens de bijeenkomst konden inwoners van het Oldambt kennis maken met eenvoudige en betaalbare maatregelen om hun huizen te verduurzamen. Ook konden zij informatie inwinnen over het opwekken van duurzame energie of het vormen van coöperaties. Inwoners kunnen immers veel zelf doen, zo is de gedachte. “Alleen of samen met de straat of buurt,” zegt een gastspreker van ‘Buurkracht,’ een organisatie die wijkteams opzet en gratis advies geeft. 

Buurkracht is niet de enige organisatie die al actief is in de gemeente, zo bleek. Er bruist van alles op de achtergrond. Zo werken verschillende dorpen en wijken samen aan projecten, waaronder Nieuwolda en de Parkwijk/Kloostervallei in Winschoten. Daarnaast zijn er inwoners die zelf al veel maatregelen hebben genomen en anderen willen helpen en geeft de gemeente krediet voor kleine én grote investeringen. Er wordt vanuit verschillende organisaties zelfs onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om huizen te verduurzamen zonder al te veel in te grijpen binnenshuis. Gasleidingen kunnen bijvoorbeeld worden hergebruikt wanneer duurzame gassen, zoals waterstof en biomethaan, op de markt komen.

Toch leeft verduurzaming nog niet bij iedereen. “Voor veel Groningers geldt: eerst zien dan geloven,” zegt een van de aanwezigen tijdens de afsluitende discussie. “Professionals kunnen vertellen dat ook mensen die minder te besteden hebben kunnen profiteren van kleine maatregelen in huis,” zegt ze en vervolgt: “Maar we horen dat liever van de buurman of buurvrouw die dat écht merkt.” Daarnaast bleek dat enkelen zich zorgen maken over de kosten van verduurzaming en dat er behoefte is aan meer informatie over subsidies en gunstige leningen bij de gemeente, provincie en rijksoverheid.

Dat zijn zorgen die GroenLinks Oldambt deelt. De partij wil daarom vaker zulke avonden gaan organiseren om te blijven discussiëren, inspireren én informeren. Niet alleen voor hen die al in verduurzaming geloven, maar ook voor zij die er nog niet helemaal uit zijn.

Meer weten over de gastsprekers of op de hoogte blijven? Neus dan wat rond op onze website of volg ons op Facebook.