Op 28 juni 2011 heeft een afvaardiging van de fractie van GroenLinks Oldambt een werkbezoek gebracht aan het melkveebedrijf van de familie Muntinga te Beerta.

Een modern bedrijf op een mooie plek aan de Ulsderweg te Beerta.

 

De GL fractie werd op een gastvrije wijze door mevr. Muntinga welkom geheten en ook de hond liet zich niet onbetuigd en begroette ons enthousiast.

Onder het genot van een kopje koffie vertelt de heer Muntinga de geschiedenis van het bedrijf, wat ons alleen maar nieuwsgieriger maakte.

Het verhaal begint met de verhuizing van de familie Muntinga van de Oudeweg in Beerta naar hun mooie nieuwe pand aan de Ulsderweg wat men vanaf juli 2006 bewoond. Al met al heeft het een jaar of vier geduurd om het bedrijf aan de Ulsderweg te realiseren, waarbij veel aandacht is gegeven aan een efficiënte bedrijfsvoering, hetgeen tot uiting komt in de gekozen logische indeling van de looplijnen binnen het bedrijf.

De heer Muntinga vertelt dat om het dierenwelzijn te vergroten sinds kort overgeschakeld is op een nieuwe uitvinding uit Amerika, de zgn. koeienwaterbedden.

Wat moeten ons hierbij voorstellen, waterbedden voor koeien? Hoe houdt de koe zich hierop dan staande?

Allemaal vragen, die door de familie Muntinga snel en vakkundig beantwoord worden. We worden uitgenodigd om de stallen te gaan bekijken zodat wij met eigen ogen kunnen zien hoe een waterbed voor koeien werkt.

Zodra wij de stal binnen komen ligt er een kalfje, dat nog dezelfde dag is geboren, heerlijk in het stro te slapen. We lopen verder de stal binnen en zijn er getuige van dat de koeien daadwerkelijk op waterbedden liggen.

De koeien zijn bijzonder rustig en liggen er tevreden bij.

De heer Muntinga verteld dat sinds de koeien op waterbedden liggen de productie van melk geven aanzienlijk is gestegen. De koeien dragen allemaal een halsband met daarin een chip. Op deze wijze krijgen ze over de gehele dag heen, een via de computer vastgelegde hoeveelheid voer. In de stal zien wij in de opstelling dat er duidelijke opeenvolging van leeftijd is.

De jonge koeien staan aan de ene kant en de wat oudere koeien aan de andere kant van de stal. Bij de verdere rondgang in het bedrijf komen we bij het gedeelte waar de koeien worden gemolken. Interessant. Deze plek bestaat uit een ronddraaiende carrousel waarbij de koe binnenkomt en aan de hand van de chip wordt geïdentificeerd. Het systeem kan daarmee zien welke koe het is, hoeveel melk het heeft gegeven en of de melkprocedure klaar is.

Hierna gaat de koe weer terug naar de stal waar hij direct na het melken gevoerd wordt.

De familie Muntinga is ongeveer 1,5 uur per dagdeel bezig met het melken. Hierna wordt geheel automatisch het melksysteem gereinigd. De melk wordt in een grote tank bewaard op 3,6 graden. Om de drie dagen wordt deze tank leeggehaald en wordt dan gehaald door een transporteur die het naar de melkfabriek brengt waar dan vervolgens de melk geschikt gemaakt wordt voor consumptie. In de grote melktank kan 16.000 liter melk bewaard worden.

Doordat de kwaliteit van de afgeleverde melk aan de coöperatie al een hele lange periode aaneengesloten goed is, heeft het bedrijf daarvoor een kwaliteitsonderscheiding ontvangen. Iets waar de Muntinga’s terecht erg trots op zijn.

We lopen verder door het bedrijf en buiten gekomen zien wij dat er ook koeien in de wei rond lopen. Deze koeien geven op dit moment geen melk, legt de heer Muntinga uit. Op het erf zien wij op een geordende wijze een hele grote voorraad voer voor de koeien zoals stro en kuilvoer liggen.

In een andere schuur staat het machinepark van de familie Muntinga. Modern spul dat men nodig heeft om goed te kunnen werken.

Dan komen wij bij een box waar een aantal kalfjes ongeveer 50 dagen bij elkaar staan om zelfstandig te leren drinken. Indrukwekkend om te zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

De kalfjes krijgen een melkpoedershake en via een computer wordt alles bijgehouden hoeveel een kalfje heeft gedronken en hoeveel hij die dag nog mag drinken.

Wij zijn aan het einde gekomen van de rondleiding waarvan wij alleen maar kunnen zeggen dat het voor de GL-fractie een leerzame avond is geweest. Op deze wijze krijg je als buitenstaander een beter beeld van hoe een en ander werkt op een veebedrijf, waarbij sterk wordt ingezet op het dierenwelzijn binnen het bedrijf.

Wij willen dan ook de familie Muntinga hiervoor hartelijk bedanken voor de tijd die zij hebben willen vrijmaken om de fractie GL de gelegenheid te bieden hun mooie boerenbedrijf te mogen komen bezichtigen.

Fractie GroenLinks Oldambt.